// Workshop // Erfgoedklasbak 2022: erfgoed in jouw klas of school

Erfgoed Haspengouw
Monday 25 April tot en met Friday 29 April 2022

alle jaren lager onderwijs

locatie: op locatie in lagere scholen van groot-bilzen
prijs: gratis

In de laatste week van april kan jouw school of klas tijdens de Erfgoeddag-week gratis bezoek krijgen van een ‘Erfgoedklasbak’, een erfgoedverteller die zijn of haar passie met je leerlingen deelt.
Geen groot en ambitieus project maar simpelweg een fijn en zinvol lesuur, gevuld met erfgoedvoorwerpen, lokale tradities en verhalen.
Ze wakkeren ongetwijfeld de belangstelling voor het verleden aan (ET 3.9) en laten kinderen inzien dat het de moeite waard is erfgoed te bewaren voor later.
Het leerplan vraagt immers expliciete aandacht voor erfgoededucatie. En daar komt de Erfgoedklasbak zeker aan tegemoet!

Heb je belangstelling?
Lees dan de info op deze pagina: https://faro.be/hoe-kan-ik-als-leerkracht-deelnemen-aan-de-erfgoeddag-week en registreer je helemaal onderaan op deze pagina (link om deel te nemen). Jouw naam (en die van jouw school) wordt dan doorgegeven aan Erfgoed Haspengouw. Via die weg ontvang je een lijstje van lokale Erfgoedklasbakken (mét vermelding van hun onderwerp) waaruit je kan kiezen en waarmee je concrete afspraken kan maken.
Erfgoed Haspengouw ondersteunt het project bovendien met een Erfgoedklasboekje (voorzien april 2022) voor elke deelnemende klas.

PROGRAMMA VOOR BILZERSE SCHOLEN
Erfgoeddag Erfgoedklasbakken: Hoe was het vroeger op school?
Lin in het Groen
De eerste school in Martenslinde: wanneer was dat? Hoe ging het eraan toe? Wie ging erheen? Hoe zag een schooldag eruit? Wat leerden ze op school, en welke straffen werden er gegeven? Hadden de kinderen ook weleens vakantie? Op deze en vele andere vragen ontdekken je leerlingen het antwoord in deze interactieve les. Een lesuur waarin de leerlingen het erfgoed uit hun dorp leren smaken.
periode: maandag 25/04/2022 (09:00) tot vrijdag 29/04/2022 (16:00)
leeftijd: 8-12 jaar

Erfgoeddag Erfgoedklasbakken: Dingen met een verhaal
Expo
Organisatie: Heemkring Bilisium en Stad Bilzen
Bibliotheek De Kimpel nodigt het 3e en 4e leerjaar uit voor deze opmerkelijke expo: een interactief en speels aanbod waarbij de leerlingen hun eigen, lokale geschiedenis verkennen. Ze gaan op pad met een mp3-speler en horen verhalen over een aantal bijzondere, Bilzerse voorwerpen. Aansluitend kan er een creatieve workshop worden geboekt: welke verhalen schuilen er zoal achter deze voorwerpen?
Bibliotheek De Kimpel, Eikenlaan 25, 3740 Bilzen
periode: 23/4/2022 tot 22/05/2022
leeftijd: 3e t.e.m. 6e leerjaar
Groepsbezoeken zijn gratis en elke schooldag mogelijk maar op voorhand reserveren is verplicht. Een bezoek aan de expo duurt +/- 1 uur. Reserveren kan per mail via reservatie.ccdekimpel@bilzen.be. Indien je met je klas aansluitend een GouwGoed-workshop (1 uur) wilt volgen kan dat ook aangevraagd worden per mail.

Erfgoeddag Erfgoedklasbakken: De nacht van 16 op 17 augustus 1941 in Martenslinde
Werkgroep WO II Sint-Martenslinde
Wat gebeurde er die nacht in augustus 1941? Een Britse bommenwerper werd aangevallen door een Duitse nachtjager, onderweg naar Keulen. Hij crashte in Martenslinde. Vijf jonge militairen lieten daarbij het leven en werden vier dagen later in Martenslinde begraven. Dit verhaal gaat over de zoektocht naar wat er gebeurde en wat het teweegbracht in het kleine dorp. Dia's vullen het verhaal aan.
periode: maandag 25/04/2022 (09:00) tot vrijdag 29/04/2022 (16:00)
leeftijd: 10-12 jaar

Erfgoeddag Erfgoedklasbakken: Kantklossen, hoe doe je dat?
Kantclub Haspinga Bilzen
Kantklossen is een oude traditie die we vol passie voortzetten. In een workshop van 60 à 120 min. laten we de leerlingen proeven van dit creatieve ambacht. We gaan aan de slag met garen en klossen en maken een boekenlegger of een vriendschapsbandje in leuke kleurtjes. Zo geven we kantklossen samen een toekomst!
periode: Van maandag 25/04/2022 (09:00) tot vrijdag 29/04/2022 (16:00)
leeftijd: 9-12 jaar

Heb je vragen of twijfels? Contacteer Erfgoed Haspengouw op 011 70 18 30 of info@erfgoedhaspengouw.be of karen.vanlooken@erfgoedhaspengouw.be

Inschrijven